www.ModLady.Com | Fråga Min Psykolog!

Domännamn dedikerad till Greta Garbo och det vi kallar kvalitet och stil - Oförglömliga Greta Garbo (1905-1990) är kanske den största kändisen och stjärnan som Sverige och övriga världen skådat. Avundad av miljoner människor för sin skönhet och skådespelartalang, beslöjad och hemlighetsfull så att hennes blick inte avslöjade mer än vad betraktaren kunde se. Med utsökt stil, integritet, hållning, självkännedom och timing, visste hon precis hur hon skulle göra en entré och lämna samma värld trots alla möjligheter i den.

Berömda, framgångsrika, talangfulla, omskrivna, glamorösa kändisar
- Om känd is att gå på.

Omskrivna framgångsrika, talangfulla och begåvade personligheter, kungligheter, kändisar, celebriteter och glamourösa människors liv fascinerar oss på ett märkligt sätt, liksom brottslingar, kriminella och psykiskt sjuka. Detta därför att deras liv tycks pågå i en slags paradoxal parallell verklighet till vårt eget och som vi igenkänner oss i och upplever precis som vår egen verklighet och ändå på samma gång, så verkar deras verklighet befinna sig tusentals ljusår bort från den verklighet vi själva lever. De här personligheterna och kändisarna lever i helt annan glimrande eller omskakande värld som får vår egen vardag att ibland framstå som grå, trist, nödtorftig och händelsefattig. Det är en för stor förenkling att skylla den här diskrepansen av skilda världar på massmedias exploatering av den genom massproduktion av olika såpor, löpsedlar, kvälls- och skvallerpress. Sanningen finns snarare hos var och en av oss, inom oss själva i vår egen psykologiska föreställningsvärld, känslomässiga otillfredsställelse och längtan, men faktiskt också i vår egen psykologiska konstruktion.

Kändispressen och kändiskulturen utnyttjar och talar direkt till alla våra infantila önskningar och psykologiska behov: att bli älskad, högaktad, beundrad, avundad, att få förnedra och desavuera. Med de mer ursprungliga innersta delarna av vår hjärna, den s k reptilhjärnan, så fungerar alla människor på ett sätt att vi betraktar varje visuell eller auditivt ny bekantskap som antingen en möjlig ny romans och ett sexualobjekt, eller en person att kunna få kritisera, håna, förlöjliga eller skvallra om. När vi beundrar skönheten i ett fulländat vackert ansikte eller föremål så badar vi faktiskt vår hjärna med samma positiva endorfiner som när vi skrattar, motionerar eller slutfört en förväntad prestation. När vi får förmedla oss föraktfullt och nedlåtande om en annan levande person har vi ÄNTLIGEN funnit en figur som liksom Jesus Kristus kan tåla att bli bespottad och bärare av våra tillkortakommanden och personliga misslyckanden i livet.

Kändisen är en vanlig människa som du eller jag. Men genom själva berömmelsen och kändisskapet får kändisar ofta en slags aura, en förfalskad karisma eller auktoritet, som innebär att de kan inspirera, motivera och påverka oss andra människor till handlingar och ställningstaganden som ibland ligger utanför vår inlärda tros- och moraluppfattning och politiska ställningstaganden. Ibland långt bortom deras egen begåvning eller grunder för berömmelsen. I en sekulariserad kultur som vår egen innebär detta också risken att kändisskapet och mytologin kring en känd person får närmast religiösa och allt för privata undertoner i t ex marknadsföringen. Exempel på detta är när kändisar med kyrklig predikantmässig framtoning drar in höga kollekter inte till kyrkan utan till idrottsrörelsen och ett populärt nummerspel, samt när berömda OS-medaljörer på skidor av samma anledning skickar privat utformade vykort från en fejkad semestervistelse i Göteborg. Ytterligare exempel är när kända personer som konung Carl XVI Gustaf, Björn Borg, Astrid Lindgren, Pehr G Gyllenhammar och Bert Karlsson inträtt och ändrat agendan för valrörelser och (annan?) parfymframställning i landet.

Perfume Haute Couture.Com - Parfym och väldoft för kvinnor - Kändisar och kändisskap - ModLady

På samma sätt som utbildning, handledning, psykologisk rådgivning och psykoterapi ger strategier, vägledning, hopp och framtidstro i hur vi ska förhålla oss i livets frågor kan också intresset för kändisar och kändisskap fungera i bästa fall. Genom identifikation med kända personer motiveras vi framförallt till att faktiskt genomföra nödvändiga förändringar i våra liv och inte tappa "sugen" när motvinden blåser emot: "- Om alla i popgruppen Metallica kunde gå i gruppterapi för att öka sammanhållningen i gruppen, borde väl ändå min egen arbetsgrupp också kunna ta emot psykologisk vägledning innan vi splittrar den!" "-Om Oprah Winfrey gick från fattigdom, sexuella övergrepp, diskriminering och mobbing till att bli en av de mest upplyfta och välmående mediamogulerna i USA så ska väl även jag kunna klara av mitt liv!" osv.

Våra egna liv styrs framför allt av vi önskar kontroll över avgörande förutsättningar och skeenden för att det ska vara optimalt lugnt och skönt. Vi vill vanligtvis ha förutsägbarhet i vårt arbete, vår ekonomi, vårt kärleksliv, boende och sociala samvaro därför att det skapar trygghet för oss själva och våra närstående och gör oss lugna och väl till mods. Kändislivet och livliga beskrivningar om kändisars leverne i sus och dus, skilsmässor, perversa sexuella böjelser, lagbrott och överträdelser av sociala tabun skapar en egen teatralisk kontrast till en sådan stillsam och lugn vardagstillvaro. Genom snaskandet i Hänt i veckan får vi följa ett annat liv, en än mer stressfylld och ångestriden tillvaro än vår egen att ta del av, att förfasa oss över, att längta oss till och med egen voyeristisk pervers glädje kanske få njuta en stund.

Prat om kungligheter och andra kändisar är också ett tacksamt samtalsämne runt kaffebordet på arbetet och i vänskapskretsen. Genom att lägga attribut, ord, handlingar i kända personers mun (många citatböcker finns utgivna) så kan vi faktiskt offentligt uttrycka alla egna perversioner, fördomar och diskriminerande fraser om sådant som eljest skulle framställa oss själva i en mindre ljus dager. Barnpsykologen DW Winnicott skulle antagligen ha kallat tabloidtidningarna och TV-mediet idag för den vuxna världens "lekområde" och med ett allt större utbud av kändisar så kan vi "vanliga" skapa egna idolstall där våra favoriter spelar upp nya fantastiska spel på samma sätt som "verklighetssåpornas" utbredning bara begränsas av fantasin.

I vår allt mer urbaniserade värld, där avståndet mellan äldre och yngre generationer ökat och familjesplittringen gjort släktbanden mindre betydelsefulla tillförs vi nya familjemedlemmar genom att vi skriver in de återkommande kändisarnas ansikten i våra släktträd. Oavsett var vi bor i landet så skyddar oss TV-mediet från ensamhet och skapar tryggheten och den kosiga familjära atmosfären. Det lilla barnets första och kanske främsta förebild (när pappa ändå fick flytta?) blir en barnprogramledare eller en barnvisesångare som, några år senare (när barnet blivit vuxna och äldre), sedan följer dem som frodigt glada och välkända allsångsledare på Skansen.

Beauty Aging Therapy Tour - Psykologiska råd i Östersund till framgångsrika kvinnor, mödrar och mammor - Kändisar och kändisskap - ModLady

Ett av mina barn råkade vid tillfälle träffa en känd programledare och gick direkt fram till honom och sa: "- Hej! Känner du inte igen mig, jag har sett dig på TV!". Mindre barn förstår inte att skilja på TV och verklighet, på samma sätt som många vuxna faktiskt tror att det som står i en tidning eller som man hört på ett nyhetsprogram alltid är sant. Reptildelen i vår (av evolutionen utvecklade) hjärna förstår helt enkelt inte att det ingår i TV och filmmediet att förföra oss att tro att det vi ser och dem vi på olika sätt visuellt medagerar med tillhör den rumsliga verklighet som vi själva befinner oss i. Engelska forskare (Kanazawa) har visat att det här t o m leder till att människor som tittar mycket på TV faktiskt är mer nöjd med sina vänskapsrelationer än människor som inte ser på TV i samma utsträckning och till följd av att man omedvetet antagit aktörerna i TV-programmen som sina vänner.

Intresset att kopiera och identifiera sig med andra utgör mycket av bakgrunden till mode- och livsstilstidningarnas, kvälls- och skvallerpressen och TV-såpornas framväxt och utveckling. Vanliga människor kan se utbudet av vilka kläder som är moderiktiga, urvalet av kosmetiska produkter, hur "man" ska se ut och uppträda, relationstips, psykologiska råd, diet, vikt och motion, etikettsregler som gäller osv. osv. Utifrån identifikationsaspekten finns här en mycket stor och avgörande skillnad mellan en känd person t ex en omtalad skådespelare och en mer anonym fotomodell.

Kändisen upplevs inte enbart som familjärt känd samtidigt spännande främmande, utan representerar dessutom som ett objekt petit a ett stort antal fragmentariska personlighetsdrag som av en eller annan anledning lockar, attraherar eller skapar intresse utifrån betraktarens ögon. Fotomodellen (utan det vi kallar Det eller objekt petit a) representerar snarare någonting annat, nämligen bilden av den helhet som gör att vi ganska fort tappar intresset och vänder bort blicken. Vad är det då vi hela tiden högaktningsfullt söker hos kändisen och i detta petit a ? Svaret är: Igenkänningen i att denna nu berömda person möjligtvis en gång i tiden kan ha varit jag själv, eller en mig själv mycket närstående och som fortfarande gör mig lika jublande glad som då när jag som ett barn för första gången upptäckte mig själv som en hel människa i min spegel. En känd is att gå på, det är jag.

eliazon

Synpunkter på denna artikel kan lämnas genom e-mail till eliazon@qilinpsykologkonsult.com


Thomas Pink - Kändisar och kändisskap - ModLady Wai Lana Yoga - Kändisar och kändisskap - ModLady Gucci, Fendi, D&G Handbags, Ties, Bags, Scarves - Kändisar och kändisskap - ModLady designer dresses - Kändisar och kändisskap - ModLady Kändisar och kändisskap - ModLady Activa Sports - Kändisar och kändisskap - ModLady
psykolog
eliazon

Hemsida | Kontakta oss | Arvode | Ledarskap | Terapi | Domännamn | Om oss| Fråga Psykolog Vogue, 1947 - Kändisar och kändisskap - ModLady
Vogue, 1947
Rawlings, John
Buy this Art Print at AllPosters.com